502 YILLIK DOĞANHİSAR PAZAR CAMİ, YENİDEN İBADETE AÇILDI
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

502 YILLIK DOĞANHİSAR PAZAR CAMİ, YENİDEN İBADETE AÇILDI

Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Kanuni Sultan Süleyman döneminden günümüze miras kalan 502 yıllık Doğanhisar Pazar Camii, yeniden hizmete açıldı.

20 Mart 2023 - 23:53

Kanuni Sultan Süleyman zamanında Abdullah bin Abdurrahman tarafından 1521 yılında inşa ettirilen Doğanhisar Pazar Camii’nin  restorasyonu tamamlandı.  Camiye ait en eski belgeye Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinde 1813 tarihli belgeyle rastlanmaktadır. Kalın taş duvar üzerine yerleştirilen çatıyla örülmüş yapı daha önce 1950’li yıllarda süsleme ağırlıklı müdahaleye uğramış.  Caminin taş minaresi yerine belgeler incelenerek minare ahşaptan yeniden inşa edildi. Ayrıca eserin sonradan ilave edilen ahşap mihrabı kaldırılarak orijinal olan tuğla yapılı özgün mihrabı ortaya çıkarıldı. 
Cami düzenlenen törenle yeniden hizmete açıldı. Törene Vakıflar Konya Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı, Doğanhisar Kaymakamı İslam Timur, Doğanhisar Belediye Başkanı Süleyman Pekmez ve Doğanhisar Müftüsü Halil İbrahim Süslü ile vatandaşlar katıldı.
TARİHÇESİ
Kuruluşu M.Ö. 500’lere dayanan Doğanhisar ilçesi 1071 Malazgirt Savaşına müteakip Anadolu’nun Türkleşmesine yönelik Akınlar ile 1110 yılında Selçuklu, 1298 de Karaman Oğulları, 1473 yılında da ( Fatih Sultan Mehmet devrinde ) Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetine geçti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinde ilçede kurulmuş 18 vakfa ait birçok belge tespit edilen, Ahşap direkli Camilerin en güzel örneklerinden biri olan Ulu Camii, Pazar Camii, Orta Camii, Deştiğin Camii, Koçaşlar Camii, Başköy Camii Kuzucu Sultan Camii ve Türbesi gibi 41 adet Vakıf Eserini barındıran, Doğanhisar Anadolu’nun İslamlaşması ve Türkleşmesinde Vakıf Kültür ve Medeniyeti açısından “Vakıf Şehir” niteliğinde.
Kanuni Sultan Süleyman zamanında Abdullah bin Abdurrahman tarafından 1521 yılında inşa ettirilen Doğanhisar Pazar Camii’nin (Çarşı Camii) restorasyonu tamamlandı. Restorasyonu tamamlanan eser yeniden ibadete açıldı. Camiye ait en eski belgeye Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivlerinde 1813 tarihli belgeyle rastlanmaktadır. Kalın taş duvar üzerine yerleştirilen çatıyla örülmüş yapı daha önce 1950’li yıllarda süsleme ağırlıklı müdahaleye uğradı. 
MİNARE ASLINA UYGUN İNŞA EDİLDİ

Konya’daki önemli vakıf eserlerinden birisi olan ve halk arasındaki ismiyle Çarşı Camii’nin restorasyonu esnasında minaresi aslında uygun olarak yenilenmiştir. Taş minare yerine belgeler incelenerek minare ahşaptan yeniden inşa edilmiştir. Ayrıca eserin sonradan ilave edilen ahşap mihrabı kaldırılarak orijinal olan tuğla yapılı özgün mihrabı ortaya çıkarıldı.

HABER MERKEZİ 

Bu haber 367 defa okunmuştur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
AKŞEHİRSPOR KULÜBÜ: HEDEFİMİZ ŞAMPİYONLUK
AKŞEHİRSPOR KULÜBÜ: HEDEFİMİZ ŞAMPİYONLUK
'YEMEĞİ ISIT, GELİYORUM' DİYEREK EVDEN ÇIKAN GELİNİNİ İNŞATTA ÖLÜ BULDU
'YEMEĞİ ISIT, GELİYORUM' DİYEREK EVDEN ÇIKAN GELİNİNİ...