Nistagmus kelimesi tıbbi literatürde gözlerin istemsiz bir şekilde titremesi anlamına gelmektedir. İleri, geri, aşağı ve yukarı yönlerde titreme olarak meydana gelen bu duruma nistagmus adı verilmektedir. Bu titreşimler sarkaç titreşimlerine veya ani hareketli kasılmalar şeklinde olabilmektedir.
Nistagmus meydana getirdiği titreşimlerin biçimine göre birkaç alt gruba ayrılmıştır. Eğer gözler tek bir yöne doğru hareketler yaparak tersine daha yavaş titremeler yapıyor ise bu durum sarsıntı nistagmus olarak adlandırılmaktadır. Eğer gözler her yönde aynı hareketleri yaparak titreşime neden oluyorsa bu durum sarkaç nistagmus olarak adlandırılmaktadır. Sarkaç nistagmusta kimi zaman hareketler birbirinden bağımsız bir biçimde görülebilmektedir. Nistagmus belirtileri nelerdir türleri ve nedenleri nelerdir şeklindeki soruların cevabına ulaşmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Nistagmusun Nedenleri Nelerdir ?
Nistagmus rahatsızlığı yaygın olarak erken çocukluk döneminde meydana gelmektedir. Öyleki uzmanlar dünyaya gözlerini açan her birkaç bin hastadan birinin nistagmusa sahip olduğunu düşünmektedirler. Ortaya çıkma nedenine ve yaşına göre 5 grupta incelenmektedir. İşte nistagmusun oluşum nedenlerine göre türleri;
- KonjenitalNistagmus
- ManifestNistagmus
- Gizli Nistagmus
- Manifest-LatentNistagmus
- Edinilmiş Nistagmus
Konjenitalnistagmus doğumsal nedenlere bağlı olarak görülen nistagmus türüdür. Konjenitalnistagmusta görülen titreşimler sarkaç tipteki titreşimlerdir.Manifestnistagmus türü her an bulunabilirken latentnistagmus türünde yalnızca bir gözde titreme vardır. Manifestlatent türdeki nistagmusta ise sürekli olan titremelerdir.Edinilmiş nistagmus türü ise altta yatan herhangi bir nedene bağlı olarak görülen nistagmus türüdür.
Nistagmus hastalığı beyincikteki denge mekanizmasında meydana gelen bozulmalar nedeni ile, göz kaslarının uyarımında meydana gelen bir problem nedeniyle veya altta yatan bir hastalık nedeniyle görülebilmektedir. Özellikle erken yaşlarda meydana gelen nistagmus vakalarında gebelik veya doğum esnasında meydana gelen hasarlar yaygın bir şekilde nistagmusa neden olabilmektedir.
Nistagmusun Belirtileri Nelerdir ?
Nistagmus hastalığı aniden ortaya çıkan ve kişinin istemi dışında kasılan göz hareketleri ile ve göz titremeleri ile ortaya çıkmaktadır. Göz titremeleri yaşayan nistagmus hastaları daha net bir görüş açısına sahip olmak için kafasını değişik pozisyonlara getirebilmektedir. Çünkü hastalar bazı pozisyonlarda daha net bir görüş sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra https://www.uzmandoktor.net doktorlarına göre nistagmus hastalarında şu belirtiler görülebilmektedir.
- Titremelerin yanı sıra hastalarda halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler görülebilmektedir.
- Göz titremesi yaşayan kişiler ışığa karşı aşırı bir hassasiyet yaşayabilmektedir. Bu durum özellikle karanlık ortamdan aydınlık ortama geçildiğinde görülmektedir.
- Göz titremesi problemi yaşayan kişilerde tavuk karası olarak da adlandırılan gece körlüğü problemi ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalar ışığın olmadığı durumlarda tam bir karanlık görüş yaşamaktadırlar.
- Göz titremesinden dolayı etraf dönüyormuş gib bir his oluşabileceği için kişide baş dönmesi veya mide bulantısı gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Hatta nistagmus hastaları deprem yaşıyormuş gibi etrafın sarsıldığını düşünebilmektedir.
- Bütün bunların yanı sıra şaşılık gibi belirtiler nistagmus hastalığında yaygın olarak görülen belirti ve bulgulardandır.
Nistagmus Hastalığının Tedavisi Nasıldır ?
Nistagmus hastalığı ciddi sağlık problemlerine neden olmasa da ortaya çıkardığı belirti ve bulgular açısından kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz bir biçimde etkileyebilmektedir.
Nistagmusun tedavi edilebilmesi için altta yatan nedenin bulunması ve ağız diş ve çene cerrahisi doktorları tarafından bu nedene göre bir tedavi planlaması yapılması gerekmektedir.
Eğer nistagmus kullanılan bir ilacın toksik etkisi dolayısıyla gelişmiş ise bu ilaç bırakılmalı veya yerine başka bir ilaç kullanılmalıdır. Eğer buna rağmen nistagmus ortadan kaldırılamadıysa botoks uygulaması, prism, veya göz kası cerrahisi gibi tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.