SULTANDAĞI KIRCA KÖYÜ KİRAZ ALIM MERKEZİ İNŞA SÜRECİ...
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

SULTANDAĞI KIRCA KÖYÜ KİRAZ ALIM MERKEZİ İNŞA SÜRECİ BAŞLADI

Dünyaca Ünlü Sultandağı Kirazı için önemli gelişme yaşandı. Kiraz ihracatında sunum şartlarını iyileştirmek ve daha modern bir yapıya kavuşturulması için Kiraz alım projesinde artık son aşamaya gelindiği ve inşa sürecinin başladığı öğrenildi.

20 Mart 2023 - 23:58

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın Sultandağı ziyaretinde inşası için talimat verdiği Sultandağı kiraz ve vişne üreticilerinin ulusal ve uluslararası piyasalarla daha hızlı ve etkin bir şekilde buluşturulması amacıyla planlanan Kırca Köyü Kiraz Alım Merkezi için gerekli işlemler başlatıldı. Proje detaylarını inceleyen Vali Yiğitbaşı, Kırca Köyü Kiraz Alım Merkezi için hazırlanan plan ve projeleri onaylayarak merkezin inşa sürecini başlattı.
Afyonkarahisar’ın en büyük kiraz ve vişne üreticisi ve ihracatçısı Sultandağı ilçesinde üreticilerin yetiştirdiği kiraz ve vişnelerin piyasa taleplerini hızlı bir şekilde karşılaması için üreticilerin hizmetine sunulması planlanan alım merkezi, Kırca Köyü’nde faaliyet gösterecek. Sultandağı bölgesinden yapılan toplam kiraz ve vişne ihracatının %40’ından fazlasını tek başına karşılayan Kırca Köyü, bu sektörde uluslararası firmaların faaliyet gösterdiği merkezi bir alan olarak öne çıkıyor.
Kırca köyünde şu anda faaliyet gösteren Kiraz Alım Merkezi binasının metruk ve işlevsiz halde olması, yükleme ve lojistik işlemleri için uygunsuz bir yapıya sahip olması bölgede yeni bir alım merkezi inşasını zorunlu kılıyor. Bölgede yürütülen üretim ve ihracat faaliyetlerinin devam etmesi için yeni inşa edilecek Kiraz Alım Merkezi’nin önemli bir açılım olacağı öngörülüyor.
Yeni alım merkezi için hazırlanan projede, her biri 85 m2 büyüklüğünde 12 farklı dükkanın yer alacağı ve üreticilerin yetiştirdikleri ürünleri hızlı ve kolay bir şekilde piyasaya ulaştıracak mimariye sahip olacağı Kırca Köyü Kiraz Alım Merkezi, özellikle bölgede yetiştirilen ve büyük oranda ihraç edilen Napoleon türü kirazın uluslararası piyasaya entegrasyonunu hızlandıracak.
Sultandağı’da yıllık toplam 17 bin ton kiraz ihracatının 2500 tonu, yıllık toplam 15 bin ton vişne ihracatının ise 3 bin tonu Kırca köyünde gerçekleşiyor. Kırca Köyüne inşa edilecek Kiraz Alım Merkezi sayesinde yıllık kiraz ve vişne ihracatının 2 katına çıkarılması ve ulusal/uluslararası piyasaya katma değeri yüksek ve kaliteli meyve arzının sağlanması hedefleniyor. Bunun yanında bölgedeki üretim kapasitesinin artırılarak üreticinin geliştirilmesi ve daha fazla vişne ve kirazın piyasayla buluşturulmasının kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Kırca Köyüne inşa edilecek Kiraz Alım Merkezi Projesini onaylayarak inşa sürecini başlatan Vali Yiğitbaşı şunları söyledi:
“Afyonkarahisar kiraz ve vişne üretiminde ülkemizde ilk sıralarda yer alıyor. Sultandağı ilçemiz ise bu üretimin en büyük kısmını üstleniyor. Bölgede kiraz ve vişnenin yetiştirilmesinden toplanmasına yurt içi ve yurt dışı piyasalara ihraç edilmesine kadar tüm süreçlerin iyileştirilmesi üreticilerimiz için son derece önemli. Kırca Köyünde inşa edeceğimiz Kiraz Alım Merkezi sayesinde tüm bu süreçleri daha iyi koordine etmeyi planlıyoruz. Yıllık üretim kapasitesini artırarak ihracatı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca Sultandağı’nda meyve işleme ve kurutma tesislerimiz de mevcut. Bu nedenle böyle bir projenin başta Sultandağı ilçemiz olmak üzere şehrimiz için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Bölgede üretim yapan çiftçilerimiz için projenin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.”

Kısa zamanda inşası tamamlanarak üreticilerimizin hizmetine sunulması planlanan Kiraz Alım Merkezi’nin meyve sektörünü hareketlendirmesi ve çok sayıda üreticiyi olumlu yönde etkilemesi düşünülüyor.
Sultandağı Kirazı'na Genel Bakış
Dünyaca ünlü Afyonkarahisar Sultandağı kirazı iki yıl önce yapılan çalışmalar sonrasında Tadiki markasını aldı.
Yılda üretilen 40 bin ton kirazın yüzde 60'ı ihraç ediliyor. Türkiye'nin kiraz ihracatı yılda 60 bin ton civarında. Sultandağı, ülke ihracatının yüzde 30'unu karşılıyor.
Her ihraç edilen üç kirazdan birisi Tadiki kirazı olarak yurt dışına gidiyor. Göl ve dağ havası içinde adeta bir klima havası etkisinde yetişen kirazların, aroma ve renk ve koku olarak hiçbir kiraza benzemiyor.
Sultandağı'nda 2 bin 500 kiraz üreticisi 22 bin hektarlık alanda kiraz üretimi yapıyor. Tadiki, büyük zincir marketlerde de yerini almaya başladı.
Sultandağı Kaymakamlığı’nın tescilini  aldığı Sultandağı kirazı:
Sultandağı ve Çay ilçelerinde ilk olarak dikimi 1940-1950 yılları arasına dayanır ve kiraz festivalleri 1968 yılından günümüze kadar devam edegelmiştir. Verilen coğrafi sınırla ünü ve bilinirliliği bulunan Sultandağı kirazı bölgesinin ihracata konu tarım ürünlerinin arasında yer alır. 1050 metre rakımda, Eber ve Akşehir göllerinin buharlaşma ve nemlendirme etkisiyle ortaya çıkan mikro-klima etkisi, bölgede üretilen kirazlarda kendine has renk, tat ve iriliğin oluşumuna katkı sağlar. Hasat zamanı genellikle yılın 20 Haziran- 25 Temmuz tarihleri arasındadır. Sapıyla beraber, fazla büyük olmayan taşıma kaplarına el ile toplanarak hasat edilir.
Sultandağı Kaymakamlığı’nın tescilini aldığı Sultandağı gılli kirazı:
İlk olarak yetiştirilmesi 1940’lı yıllara dayanır. Belirtilen coğrafi alanda 1980’li yıllardan itibaren tamamen ticarete konu olacak şekilde kapama bahçeler şeklinde yetiştiriciliği devam etmektedir. Eber ve Akşehir göllerinin buharlaşma ve nemlendirme etkisiyle ortaya çıkan mikro- klima etkisi bölgede üretilen kirazlarda kendine has renk, tat ve iriliğin oluşumunu sağlar. Meyve eti rengi koyu kırmızı-siyah renkte, meyve eti ağırlığı 6-7,5 gram, meyve eni 20-23 mm, suda çözünebilir kuru madde en az yüzde 20’dir. Erkenci bir çeşitten üretilen Sultandağı gılli kirazının hasat edilmesi genel olarak haziran ayı içerisinde gerçekleştirilir.
HABER MERKEZİ 

Bu haber 334 defa okunmuştur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
AKŞEHİRSPOR KULÜBÜ: HEDEFİMİZ ŞAMPİYONLUK
AKŞEHİRSPOR KULÜBÜ: HEDEFİMİZ ŞAMPİYONLUK
'YEMEĞİ ISIT, GELİYORUM' DİYEREK EVDEN ÇIKAN GELİNİNİ İNŞATTA ÖLÜ BULDU
'YEMEĞİ ISIT, GELİYORUM' DİYEREK EVDEN ÇIKAN GELİNİNİ...