Bugun...
SON DAKİKA

TEMEL PRENSİPLER 1 BESMELE…1

 Tarih: 17-05-2024 15:39:00
HASAN BASRİ HÜRATA

Bizi biz yapan kuralların tamamına “Temel PRENSİPLER”denir.
Bunlar, karşımıza farklı formlarda çıkarlar. Dini formda: ayet, hadis. Kanuni formda: anayasa, kanun, yönetmelik, genelge… Ahlaki formda ise: örf, adet, gelenek… Bu ortaya konulan prensipler bizi bağlar; kuvvet bakımından da aralarında rekabet bile olur. Şayet fanatik bir ruh taşıyorsanız en zayıfı en kuvvetli hale bile gelebilir. “El alem ne der, ay vallahi çok ayıp olur” motto markayı ortaya sür, senin prensibin kırmızı çizgin olur ve hem dini hem de kanunun koyduğu prensipleri çizer/ezer geçer…

İşte bu gün işleyeceğimiz konumuz; bütün prensiplerin başı, bir anket yapsak bütün verileri sollayan prensibimiz “BESMELE” olduğunu görürüz.
Her kim olursa olsun sık veya seyrek bu BESMELE prensibini kullanır. Besmele: BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM cümlesidir.  Dokuz sesli harfi kapsadığı için dokuz hecedir. 19 harftir. Mükerrer olanlarla 21 harftir… Anlamı da: “Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adı ile başlarım.”demektir.

Besmele ile başlamayan işlerden olumlu sonuçlar beklemek insanı hayal kırıklığına itebilir. Haram ve kanunen yasak, ahlaken hoş olmayan davranışların başlangıcında “Besmele” çekilmez… 
Gelelim tarihçesine. 

K.Kerim’in bize bildirdiğine göre Besmele taaa Süleyman peygambere dayanır. Malum her peygambere verilen bir ayrıcalık bir özellik var. Süleyman(a.s.)  doğa olayları ve hayvanlar, cinler alemi ile iletişimi olan bir kişilik. 
Bir gün hayvanlar içerisinde HÜDHÜD Kuşu’nu göremediğini. Hüdhüd’ün nerede olduğu merak eder. İlgi ile sorar ve hatta ceza bile verebileceğini deklare eder.  Hüdhüd bu kayboluşunu makul bir sebeple izah edebilirse cezadan kurtulacaktır.      

Süleyman (a.s.) şuan ki İsrail Kudüs Filistin topraklarında hükümrandır.  Hüdhüd, o cirmi ile şuan ki Yemen topraklarına uçmuş onun için ortalıkta görünmemiştir. Halini arzeder ve yeni bir bilgi edinir. Bu konuyu anlatınca Süleyman (a.s.) mazereti kabul eder ve bilgi ilgisini çeker.
Hüdhüd acaba Süleyman(a.s.)a ne söylemiştir.
Gelecek sayımızda…

  Bu yazı 610 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLANAN HABERLER
  • SON YORUMLANAN VİDEOLAR
YUKARI